Van Sarapiquí naar La Fortuna
14 april 2025 - La Fortuna, Costa Rica
Hola todos,
Nieuw adres en weer een nieuw verhaal. Na ons verblijf bij Ara Ambigua zijn we nog eens 3 nachten terug gegaan naar Gran Gavilán. Op de eerste plaats om nog een keer de prachtige senderos te lopen op het eigen terrein maar ook omdat we de tijd tot Semana Santa (goede week) een klein beetje moeten plannen. Vrije dagen voor de Costa Ricanen en de families trekken dan massaal naar de kust. Zien wij persoonlijk niet zo zitten.
Maar goed, van vrijdag 4 april tot dinsdag 8 april waren we dus bij Ara Ambigua. Superlocatie met een prachtige tuin, twee zwembaden, uitgezette trailtjes, prima restaurant en nog genoeg te wandelen en te ontdekken in de omgeving. Het hotel ligt aan de rand van de wijk “Barrio Guaria” dat een eigen schooltje heeft, wat winkels, een gezondheidscentrum, kerk, eigen kerkhof en natuurlijk een voetbalveld. De meeste gasten van Ara Ambigua komen hier niet omdat zij over het algemeen maar 1 of 2 nachten blijven, een tourtje of een excursie doen en verder alleen daar eten en slapen. Wij vinden het echter geweldig om rond te lopen ergens een broodje te kopen of wat te drinken. De leukste gesprekjes komen hieruit voort en bovendien goed om het Spaans te onderhouden.
Een oudere man met grijze dreadlocks die bezig is met de reparatie van een voetbalgoal stelt zich aan ons voor als de trainer/coach van het jeugdelftal en voor we het weten wordt de hele Nederlandse voetbalhistorie besproken. Stukje verder in de wijk wordt er gevraagd of we misschien “perdido” (verdwaald) zijn en bij een mevrouw die mais staat te malen en van het meel pannenkoeken bakt kopen we er een om te proberen. Verpakt in een bananenblad en een zakje zure room erbij voor de extra smaak.
Als je zo een paar dagen elke dag een keertje langskomt wordt er gegroet en een grapje gemaakt. Op veel plekken zitten de mensen voor hun huis in een luie stoel of hangen in een hangmat. Een man die zijn huis te koop heeft staan nodigt ons uit bij zijn veranda en vraagt of wij zijn huis niet willen kopen, lijkt hem echt iets voor ons 🤣 Bij een ander huis staat iemand met zijn hele hebben en houden klaar om te verhuizen en vraagt of wij een foto van hem willen maken en dan komt er nog een man met een schipperspet op zijn hoofd die zich voorstelt als kapitein en ons een tourtje met de boot wil slijten. Puur entertainment zo’n ommetje door Barrio Guaria 😜
Maar we zijn hier natuurlijk ook voor de natuur en buiten de prachtige paden op het terrein van het hotel gaan we ook in de omgeving aan de wandel. Veel kleine boerderijtjes hier met wat koeien en kippen, maar ook de wat grotere fincas bovendien is dit het gebied van de bananenplantages en ananasvelden. Veel vogels en reptielen onderweg en we worden verrast door een grote dikke boa constrictor van wel 2 meter die langs de weg op een omgevallen boomstam ligt te zonnebaden. Prachtig dier en hier raken we weer in een geanimeerd gesprek met een Costa Ricaanse familie die ons ook weer complimenteert met onze pogingen Spaans te spreken. Je zou er bijna van naast je “zapatos” gaan lopen 😂
Bij Gran Gavilán worden we opnieuw hartelijk ontvangen, krijgen we dezelfde kamer, met hetzelfde mooie uitzicht en lopen we opnieuw de mooie trailtjes. Op de meeste plekken worden de paden in de tuinen en rondom de lodges elke ochtend met een hark vrij van blad gemaakt, beetje jammer dus dat hier nu een mannetje met een bladblazer rondloopt. Mooi speelgoed voor hem maar hij maakt wel heel veel herrie en jaagt alles weg 🤪
Vrijdagochtend ons laatste ontbijtje bij Gran Gavilán en vertrekken we naar La Fortuna. Met een taxi laten we ons naar het busstation brengen en daar vertrekt om 10.30 uur de bus naar San Carlos oftewel Ciudad Quesada. Voor het gemak hebben sommige plaatsen in Costa Rica 2 namen of zijn er ook wel meerdere plaatsen met dezelfde naam. Blijft opletten dus, want voor je het weet zit je aan de verkeerde kant van het land 🫣 Na een rit van 2,15 uur langs de ananasvelden/bananenplantages en vervolgens een prachtige route door de bergen, komen we aan op het grote busstation in Ciudad Quesada. De bus naar La Fortuna vertrekt 13.30 uur en tegen 15.00 uur zijn we op plaats van bestemming, kwartiertje lopen naar het hotel. Mooie kamer voor de komende 3 nachten met een balkon en uitzicht op de Arenal die helaas helemaal in de wolken ligt. Van de rust en de natuur zitten we nu in één keer in de drukte van een toeristisch stadje.
11 april is een nationale feestdag in Costa Rica, herdenking van de Batalla de Rivas door Juan Santamaria en maandag begint Semana Santa. Lang weekend dus voorafgaand aan vakantieweek.
Bijna alle hotels zijn volgeboekt en omdat we pas rond de 17e verder willen vragen we na een nachtje goed slapen op deze mooie kamer of we 3 nachten bij kunnen boeken. Moet even nagevraagd worden bij la gerencia, maar na wat geschuif met de reserveringen kunnen we t/m woensdag op dezelfde kamer blijven. Kunnen nu wat plannen maken voor een aantal mooie plekken die we in de omgeving willen bezoeken en voor het vervolg van onze reis.
Zondag hebben we onze eerste dagtocht gemaakt. Vroeg uit de veren want om 7.15 uur worden we opgehaald door Canoa Aventura voor een tourtje naar Caño Negro. Het is een mooie heldere dag en de Arenal is vanochtend helemaal vrij van wolken. In 1,5 uur rijden we richting Los Chiles en gaan daar een boottocht maken op de Rio Frio op de grens met Nicaragua. Eerst koffie, fruit en sap voor we de boot op gaan en dan een prachtige tocht van meer dan 2 uur met een hele enthousiaste gids en een kapitein die de dieren feilloos weet te vinden en met zijn stuurmanskunsten zorgt dat we zo dicht mogelijk bij de dieren komen, iedereen ze goed kan zien en fotograferen. Na de tocht staat er een lunch voor ons klaar, met uiteraard weer water, sap en koffie. Een ijsje als dessert, chocolade en voor de liefhebbers een “mondschein” een soort aguardiente. Je moet ervan houden 🤣Geweldige dagtrip en rond 15.30 uur zijn we weer terug bij het hotel.
Komende dagen staan er nog twee wandelingen op het programma eentje naar Mistico hanging bridges en de Bogarin trail maar daarover later meer.
Voor nu allemaal weer bedankt weer voor het lezen van ons verhaal en hele fijne Paasdagen gewenst. Wij gaan deze week Semana Santa beleven met het kerkje van San Bosco op een paar honderd meter van ons hotel.
Saludos,
Johan en Henny

Geniet maar lekker van al dat moois daar.😀
Bedankt voor de vele mooie foto’s.
Genietse - fijne paasdagen en ben benieuwd naar de 2 wandelingen die nog op het programma staan.
Saludos
Groetjes van ons
Vrijdag gaan wij weer naar Spanje met een groep van 36 personen Dit keer naar Salou. Nog veel plezier.