Natuur, cultuur en temperatuur
2 februari 2026 - Wadduwa, Sri Lanka
Beste familie en vrienden,
Een update van onze belevenissen in Sri Lanka, het heeft even geduurd, maar we hebben zoveel gereisd, zoveel gezien, op tijd naar bed en vroeg op. Dus er was weinig tijd over om verhaal te doen.
Van woensdag 21 tot vrijdag 23 januari zijn we in Jaffna geweest, een belangrijke stad in het noorden van het land en nog helemaal niet toeristisch, de burgeroorlog heeft hier indertijd flink huisgehouden en daar is nog wel e.e.a. van te zien, de mensen zijn hier ook een stuk donkerder en hebben meer Indiase kenmerken dan in de rest van het land. Men spreekt hier voornamelijk Tamil, een enkeling een beetje Engels, maar met handen en voeten komen we een heel eind.
De eerste volle dag in Jaffna zien we ‘s ochtends al een prachtig bruidje in het hotel. In Sri Lanka duurt een trouwfeest 2 dagen, de eerste dag wordt betaald door de ouders van de bruidegom en de tweede door de ouders van de bruid. De hele familie is prachtig gekleed en het feest is overdag van 9.00 tot 16.00 uur met vooral heel veel lekker eten.
Nadat we de bruid bewonderd hebben gaan we naar een toddy-tapperij. Toddy is een palmwijn die getapt wordt uit de vruchten van de “raden”palm. Dat tappen wordt gedaan door een man die als een ware acrobaat de palm inklimt en het sap van de vruchten in een aardewerken kan opvangt en dan naar beneden brengt, prachtig om te zien. Eenmaal beneden wordt er van palmblad een kommetje gevouwen en proeven we het zoet/zure drankje. Dronken we in Negombo Arak van de kokospalm met een behoorlijk alcoholpercentage, hier Toddy die een stuk lichter is.
Er staat vandaag nog een culturele excursie op het programma die ons niet echt aanspreekt dus wij blijven bij het hotel, genieten van het prachtige uitzicht vanuit onze kamer waar een stel parkieten zit te nestelen in de palm vlak voor ons raam. We gaan een stukje wandelen in het dorp en komen via de weg langs een stationnetje op de campus van de universiteit terecht waar 3 studentes al giechelend een gesprekje aanknopen en van alles van ons willen weten. We gaan wat lunchen bij de plaatselijke “lunchroom” bestellen wat vis- en kiprolls en een vruchtensapje, heel smaakvol.
Donderdag blijven we ook bij het hotel en komen 2 ook zeer natuurminnende reisgenoten bij ons koffiedrinken want wij hebben een prachtig uitzicht en zij willen ook de parkieten fotograferen. We gaan met hen dezelfde ronde lopen als gisteren en zien nu toch weer andere beestjes en planten. Samen gaan we lunchen bij een bakker in straat en nemen dan met z’n vieren een tuktuk naar de stad. We laten ons afzetten bij het fort en lopen dan via een route langs zee om het fort heen en komen op een vlees- vis- en groentemarkt terecht die een bezoekje waard is. Het drukke centrum in en daar is een overdekte markt met allerlei handwerk en iedereen spreekt je op een heel vriendelijke manier aan. Met de tuktuk weer terug naar het hotel waar we op onze kamer gezamenlijk nog een biertje drinken en elkaars foto’s bewonderen.
Vrijdag vertrekken we naar Trincomalee aan de oostkust en weer staat er een prachtig bruidje in het hotel na de nodige bewondering en foto’s rijden we een mooie route langs de rijstvelden met regelmatig fotostops voor vogels, wilde olifanten en bijzondere uitzichten. Na de lunch bij de natuurlijke haven van Trincomalee gaan we met tuktuks naar de tempel van Kooneshwaram, een Hindoetempel waar veel gelovigen maar ook toeristen een bezoekje brengen. We zijn getuige van een ceremonie, heel bijzonder en indrukwekkend. Komende 2 nachten slapen we bij Uppuveli Beach, een poepiesjiek hotel hartelijke ontvangst met verfrissingsdoekje, fruitsap en een rode stip op het voorhoofd. Prachtige luxe kamers en bij het diner is er een overdaad aan heerlijk eten. Zaterdag zijn er geen excursies en gaan we zelf op pad. Lopen langs het strand maken, voorzover dat lukt, een praatje met de tonijnvissers die alles in orde maken om vannacht weer de zee op te gaan. Stukje lopen door het achterland waar altijd wel wat kinderen zijn die contact zoeken, of ze door de verrekijker mogen kijken, of je een foto van ze wil maken en of je “money” hebt, maar snoepjes zijn ook goed 😉
Zondag 25 januari gaan we op weg naar Sigirya door opnieuw een wisselend landschap, in Sigirya gaan we een fietstocht van 12 km maken door de natuur, door dorpjes met overal zwaaiende kinderen en een paar jongens die met een autoband aan een touw boven het water hun kunsten vertonen. Johan schiet op een gegeven moment met zijn voet van de trapper en gaat over de kop, maar gelukkig, buiten een schram op zijn enkel en een vies shirt niks aan de hand. Pff, wel even schrikken.
Na een heerlijke Sri Lankaanse lunch gaan we naar de olifanten-jeepsafari in Hurulu. Eigenlijk zouden we naar Minnerya Nationaal Park gaan, maar daar staat veel teveel water en is dus niet begaanbaar. Wat een drukte bij het alternatief in Hurulu, heel veel jeeps achter elkaar en elke chauffeur probeert met zijn jeep het beste plekje te bemachtigen en dit komt helaas niet ten goede aan de beleving. We zien wel heel veel olifanten maar de tocht was een beetje teleurstellend.
Maandag 26 januari gaan we om 5.30 uur naar de leeuwenrots, het is nog donker maar tegen de tijd dat we arriveren wordt het langzaam licht, het is een flinke klim over ongelijke stenen trappen en bij het eerste plateau haken wij af en lopen 1,5 uur langs de baden, latrines en vijvers die hier te zien zijn en genieten van de aapjes die hier rondspringen. Terug naar het hotel voor ontbijt en aan het einde van de ochtend gaan we Hiriwaduna om daar op een soort huifkar achter een tractor te stappen die ons naar het meer brengt waar luxe kano’s naar de overkant gepeddeld worden. Daar worden we ontvangen met een heerlijke kokosnoot, krijgen uitleg over de bereiding van linzencurry (dahl) en ondertussen wordt er een heerlijke lunch voor ons gemaakt. Met tuktuks worden we vanuit het dorp weer teruggebracht.
’s Middags gaan we met onze 2 mede-vogelliefhebbers Dorry en Lei een stuk wandelen in de omgeving van het hotel. We worden door een van de medewerkers van het hotel geattendeerd op een meer vlakbij, is goed te lopen en inderdaad fantastisch wat een prachtige natuur.
Lei is jarig vandaag en buiten een versierde bus vanmorgen heeft onze gids Aruna een prachtige taart geregeld voor bij het diner. Er wordt gezongen, maar er is ook een verdrietig moment. Twee van onze medereizigers Elroy en Simone vliegen vannacht terug naar Nederland, de moeder van Simone ligt op sterven. Zij zijn met drieën op vakantie, de oom van Elroy was bij hen, maar hij blijft en maakt de reis af.
Dinsdag 27 januari, weer vroeg op pad 7.30 uur rijden we naar de gouden tempel van Dambulla, 364 treden om bij het indrukwekkende tempelcomplex te komen met eeuwenoude Boedhha’s en prachtige muurschilderingen in 5 grotten. Na een koffiepauze in Dambulla gaan we op bezoek bij een kruiden- en specerijentuin waar we allemaal niet echt blij van worden. Een gelikt verkooppraatje over de geneeskrachtige werking en alles is uiteraard te koop. Voor wie dat wil is er massage mogelijk en dan via het winkeltje weer naar buiten. Nederlanders zijn hier te nuchter voor denk ik😉
Op naar Kandy voor lunch en een bezoekje aan de edelsteenslijperij waar een paar dames van de groep helemaal los gaan. En dan door naar de tempel van de tand, prachtig complex en veel groter en mooier dan we ons herinneren van ons bezoek in 2006.
Het is al donker als we bij het hotel aankomen, lange dag maar wel weer erg mooi.
Woensdag 28 januari, beetje uitslapen en weer een bruiloft, er wordt wat getrouwd hier in dit land. Dit keer een zeer traditionele bruiloft, iedereen ziet er prachtig uit en de hele tuin is voor de ceremonie en het feest prachtig versiert.
Wij worden ondertussen met tuktuks naar een dorp gebracht van waaruit we een wandeling door de natuur gaan maken tot aan de waterval van Sinhala Ella. Het laatste stuk is een flinke klim- en klauterpartij en niet iedereen gaat helemaal mee tot aan de 2e waterval. Op de terugweg gaan we eten bij een Sri Lankaanse familie waar wie dat wil mag helpen met koken. Na de maaltijd weer met tuktuks terug naar het hotel. Waar het bruiloftsfeest in volle gang is en wij door de familie uitgenodigd worden op de dansvloer. Geen gezicht die grote Nederlanders in vakantiekleding tussen de bruiloftsgasten 🫣 Maar lief bedoeld.
Donderdag 29 januari vertrek naar Bandarawela een prachtige rit door de bergen langs de theeplantages. We bezoeken de theefabriek van Glenloch met uiteraard een proeverij en een winkeltje. Lunchen in een oud Engels hotel in Nuwara Eliya en dan door naar Ambewela om met de trein verder te reizen. Hier zien we onderweg ook de gevolgen van de laatste cycloon die aan deze kant flink huisgehouden heeft. Men is wel druk bezig om alles weer te herstellen en opnieuw op te bouwen.
Het is druk in de trein, gelukkig kunnen we nog een zitplaats bemachtigen en komen naast 3 Nederlandse dames te zitten waarvan eentje met Henny’s camera foto’s maakt en even van plek ruilt zodat Henny zelf wat plaatjes kan schieten. Heel aardig en ze geeft haar e-mail-adres met de vraag of we de foto’s van de camera t.z.t. door willen sturen omdat die toch mooier zijn dan van de telefoon. Heeft geen haast want voorlopig is ze nog op reis 😂
In Bandarawela ook weer een mooi hotel met balkon en uitzicht over de stad, vrijdag worden we om 6.00 uur gewekt door gezang uit de Hindoetempel. Heeft zo z’n charmes, maar wel vroeg 😉 Voor de middag gaan we wandelen bij Little Adam’s Peak. Het is regenachtig en gewapend met poncho’s gaan we op pad. Wij gaan niet helemaal mee naar boven, het regent behoorlijk, het is bewolkt en de stenen zijn glad. Met een aantal blijven we koffie drinken bij een hotel, de eerste lekker cappuccino sinds we hier zijn. Als de diehards zich weer bij ons aangesloten hebben gaan we naar de Nine Arches bridge een schitterende spoorbrug die je eigenlijk wel gezien moet hebben. Sommigen lopen langs het spoor, door de tunnel een heel steil pad naar de brug en een aantal gaat vanwege de regen en de modder met de tuktuk. Johan gaat lopen, Henny met de tuktuk. Het is inderdaad een prachtig bouwwerk die brug en gelukkig zien we de trein ook nog even. De wandelaars lopen/glijden door de modder naar beneden en de rest weer met de tuktuk.
Droge kleren, opfrissen en lunchen bij het hotel en dan staat er nog een excursie naar Lipton’s seat op 1970 meter op het programma, de favoriete plek van de Schotse theehandelaar sir Thomas Lipton en waar hij over zijn uitgestrekte theeplantages keek. We gaan met kleine busjes naar boven een prachtige rit door de theeplantages maar het blijft maar regenen en eenmaal boven is er eigenlijk weinig te zien. Heel jammer, maar het weer kun je niet regelen.
Zaterdag 31 januari rijden we via een hele mooie route naar Tissamaharama. Eerste stop is bij een mooie waterval. We maken foto’s en zien bij een souvenirskraampje een kikker in Boeddha-houding. Deze “oetelboedhha” kopen we en terug in de bus laat Johan hem aan Aruna zien. Oei, foute boel, dit kan niet en is slecht voor je karma. We hebben maar niet gezegd dat hij volgende week een rood-wit-geel dasje krijgt 😉
Wij gaan vanmiddag mee op jeep-safari in Yala Nationaal Park, het grootste van Sri Lanka. Met z’n zessen in een jeep en zo’n ongelooflijk mooi park. Onze driver heeft wel in de gaten dat hij zes heel enthousiaste mensen in zijn jeep heeft en wordt steeds fanatieker. Hij ziet ook veel en wijst ons op van alles en nog wat: allerlei soorten reigers en ooievaars, roofvogels, herten, een slang, krokodillen, hagedissen, mangoest, veel olifanten, neushoornvogels en als klap op de vuurpijl de lippenbeer.
De rit zou 2 uur duren maar wij komen na 3,5 uur pas terug bij de bus die ons naar het Chaarya hotel en spa in Tissamaharama brengt. Jammer dat we hier maar één nacht blijven want het is hier wel heel mooi. Zondag gaan we op weg naar Wadduwa voor het laatste stukje van onze reis.
Het is een lang verhaal geworden, maar we hebben dan tot nu toe ook heel veel moois gezien en gedaan.
Hartelijke groeten en tot het volgende en laatste verslagje
Johan en Henny

Nog een prettige voortzetting van jullie mooie reis.
Herkenbaar allemaal, geweldig 🥰
En Boeddha een das om is dubbel foute boel ….. je mag hem nooit iets om zijn nek hangen 😅 Geniet samen en gelukkig is het goed afgelopen met Johan